Hoppa till huvudinnehåll
Senast uppdaterad 22 december, 2021

Prisförändring skapar möjligheter för Umeås fortsatta utveckling

För oss på Upab ingår det i vårt uppdrag att bidra till Umeås framtid genom att se till att parkeringsmöjligheterna fortsätter att utvecklas. Många spännande och viktiga byggprojekt går helt enkelt inte att förverkliga om inte vi på Upab bygger nya parkeringar.
– Umeå utvecklas i snabb takt och i vår samhällsroll ingår det att bidra till ökad tillgänglighet, med möjlighet för de som behöver ta bilen till affärer, restauranger och kulturliv mm, berättar Upab:s vd Elin Pietroni.

Samtidigt krävs det ekonomiska resurser för att kunna bedriva fortsatt utveckling. Det gör att priserna i parkeringshusen från årsskiftet höjs till att ligga i nivå med i andra jämförbara städer.
– Det här är ett naturligt steg att ta. Speciellt eftersom priserna, till skillnad från annat i samhället, har stått helt stilla i tio år. Det är helt enkelt nödvändigt om vi ska kunna fullfölja vårt samhällsuppdrag och vi investerar varenda krona i Umeås framtid, säger Elin Pietroni.

Upab ägs av Umeå kommun och behöver inte gå med vinst, men förväntas att bära sina egna kostnader. Både för den löpande verksamheten och för utvecklingen av nya parkeringsprojekt. Elin Pietroni berättar:
– Varje ny parkeringsplats kostar 250 000 kr – 450 000 kr bara att bygga och på det tillkommer driften. Vi behöver intäkter som täcker våra kostnader och ska inte subventionera priserna på en konkurrensutsatt marknad. Det finns alltid en kostnad kopplad till parkering och vi tycker att det är rimligt att var och en betalar sin egen parkeringstid, i stället för att det görs med gemensamma medel. Nu får vi möjlighet att tillsammans med andra positiva samhällskrafter bidra till framtidens Umeå.

Nya priser från och med 1 januari 2022

Parketten 19 kr/h
Nanna 16 kr/h
Navet 16 kr/h
Järnvägsallén 13 kr/h